čtvrtek 17. října 2013

Eurohry - hry které má Evropa ráda

Eurohry. Co to vlastně je? Jaké jsou to tipy her? Touto otázkou se budu zabývat v tomto článku.

Mezi základní rysy euro her patří krátká pravidla a plno dřevěných komponent. Hráči si každý hrají na "svém písečku" a proto možnost škodit ostatním je minimální nebo vůbec žádná. Místo pro náhodou v těchto typech her není (samozřejmě jsou i výjimky, ale náhoda je minimální). Jediným cílem bývá dosáhnout co nejvyššího počtu bodů než soupeři. Hry nejsou příliš atmosférické a jde v nich spíš o bezkonfliktní témata (doprava, sběr surovin, ekonomika atd.). Po grafické stránce jsou jednoduché a přehledné. Svoji jednoduchostí se hodí spíš pro rodinné hraní s dětmi. Pár euroher si představíme...
Více o Eurohrách zde  

Osadníci z Katanu
V roli jednoho z osidlovatelů ostrova Katan stavíte vesnice a města za suroviny, které se vám podaří sklidit. Cesta k úspěchu pak vede přes šikovné směňování s ostatními hráči, které zaručí vysokou míru komunikace ve hře. Osadníci jsou Hrou roku 1995, nicméně i po tolika letech stále zůstávají jedním z nejoblíbenějších titulů.
Carcassone
Další z oblíbených deskových her od vydavatelství Mindok, kde přikládáním čtvercových dílků stavíte mapu s hrady, loukami a cestami a za pomoci rozmísťování panáčků za to získáváte body. Carcassonne má po celém světě i v České republice nespočetně mnoho příznivců.


Terra Mystica
Terra Mystica je výborná fantasy civilizační hra, ve které se hráči postaví do čela jedné z celkem 14 unikátních ras. Hráči využívají jednotlivých terénů, speciálních bonusů a staví budovy či celá města. Blízkost ostatních národů v krajině na jedné straně omezuje možnosti rozvoje vašeho národa, na druhé straně ovšem mohou obchodní vztahy s blízkými sousedy přinášet určité výhody. Zvítězí ten hráč, který nejlépe využije jedinečné schopnosti svého národa.

Myrmes
Originální desková hra, ve které velíte armádě mravenců. Ti na hrací ploše zabírají území tím, že si je značí feromony, sbírají dřívka či kamínky a budují, a mohou i bojovat proti mravencům ostatních hráčů.

Agricola
Ve hře se dostáváte do role farmáře, který pěstuje obilí či chová krávy, musí se také ale postarat o to, aby se mu rozšiřovala rodina, která bude jeho rostoucí farmu obdělávat. Problémem je to, že každou akci můžete provést pouze jednou, takže je třeba poctivě plánovat. Vítězí ten, jehož farma na konci nejlépe prosperuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat