úterý 18. září 2012

Monopoly - simulace trhu s nemovitostmi

Monopoly jsou deskovou hrou, která se snaží hráčům zprostředkovat mechanizmy trhu. Poprvé vyšla v roce 1943, dnes ji vyrábí a distribuuje firma Hasbro. U nás můžeme znát její mutaci - Dostihy a sázky, které fungují na podobném principu. Ve světě vyšlo mnoho edic monopolů, představím Vám zde české verze...

Monopoly
Ve hře obcházíte dokola po hracím plánu a snažíte se nakupovat pozemky, na nichž následně budujete domy či hotely. Pokud se na vaší adrese zastaví soupeřova figurka, musí vám tento zaplatit nájemné. Na vás je, aby se vám podařilo investovat prostředky co nejlépe a uzavírat prozíravé obchody s vašimi protihráči. Monopoly vyhraje ten kapitalista, kterému se nakonec podaří zkoupit vše.

Monopoly Banking
Stejné jako předchozí hra s tím rozdílem, že všechny platby probíhají bez hotovostně. Každý z hráčů totiž vlastní pouze kreditní kartu, balení obsahuje jejich čtečku.

Monopoly - Tady a teď: Světová edice
Světová edice poprvé dávají dohromady významná světová města, v nichž můžete obchodovat a stavět své domy a hotely. Hra tak přináší Montreal, Londýn, Paříž či Řím, mezi překvapivější pak patří například Taipei či Riga, druhé nejdražší město ve hře. Hra funguje na osvědčeném principu legengárních Monopolů, z novější edice Monopoly Banking si vzala systém platebních karet.

Monopoly: City
Hra Monopoly City je dalším přírůstkem do populární rodiny her Monopoly. Tentokráte ale neskupujete nemovitosti, ale stáváte se staviteli celého města a můžete určit jeho ráz. Můžete stavět obytné domy, ale také hotely, mrakodrapy či dokonce stadiony. Hodnota staveb v průběhu hry kolísá a je na vás, abyste vydělali co nejvíce peněz! Monopoly City obsahují pěkné plastikové miniatury - hra je  ve 3D.
Recenze z www.deskovehry.com

Monopoly Revolution 
Revoluční varianta oblíbené obchodnické hry Monopoly. Hráči tentokrát hrají na interaktivní kruhové hrací ploše, která vydává různé zvuky. Užijete si tak zvukové efekty a muziku posledních 50 let. Hráči nehrají s reálnými penězi, ale svoje konta načítají na kreditní karty, které mají k dispozici.
Recenze z www.deskovehry.com

Monopoly - cestovní edice
Je skladná verze populární hry Monopoly, která se hodí na cesty. Jako obvykle se snažíte nakupovat lukrativní nemovitosti, vydělávat na nich.

Monopoly: Deal
Monopoly Deal je karetní variace na hru Monopoly. Hráči se snaží obchodovat s nemovitostmi a vydělat přitom co nejvíce peněz. Kromě nákupu a prodeje mohou využívat také akčních karet umožňujících obrat o peníze ostatní hráče či je zbavit jejich nemovitostí.
Recenze z www.deskovehry.com

Anti-Monopoly
Hra Anti-Monopoly kombinuje klasické Monopoly s tržním prostředím. Hráči se rozdělí do dvou skupin, kdy první hraje monopolisty, kteří na trhu diktují ceny, druhá pak simuluje konkurenční prostředí. Obě strany mají stejnou šanci na výhru, je tak otázkou, zda dokážete zvítězit jako zloduch ždímající všechny díky svému monopolnímu postavení nebo jako šikovný obchodník, který se přizpůsobí trhu.

Monopoly: Česká republika
Vydání hry Monopoly, ve kterém můžete nakupovat nemovitosti v českých městech. Tedy nejen v Praze či v Brně, ale například i v Jihlavě, Liberci, Vsetíně či Kutné hoře.


Verze pro děti:

Monopoly Junior
Monopoly naučí vaše děti podnikat už v raném věku. Ale jelikož by je nebavilo stavět domy a hotely, nakupují pouťové atrakce, které jsou jim bližší. Mohou se tak projet vláčkem, podívat se na ohňostroj či zahrát ve stánku s videohrami. A tyto atrakce i kupovat, aby jim za to museli ostatní hráči zaplatit.

Monopoly: Bláznivé bankovky
Varianta populární hry Monopoly pro malé děti. Je to jednodcuhá obchodní a stavitelská hra se snadnými počty. Zábavu dětem zajistí elektronický bankomat, který je součástí balení a ze kterého vylétávají pěkné barevné peníze.
Recenze z www.deskovehry.com

Monopoly: Cars 2
Je autíčková varianta populární hry Monopoly. Tentokráte je hra zasazena do prostředí populárního filmu Auta (anglicky Cars). setkáte se tak například s Bleskem McQueenem a dalšími bouráky. Celá hra je zjednodušená, aby seděla menším dětem, navíc nepoužívá kostku, ale šikovně nakloněnou rovinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat