sobota 15. září 2012

Ubongo: procviš si paměť a sbírej drahokami

Ubongo je originální hra, která snoubí skládání hlavolamů a soutěžení.

České verze:
Ubongo
V základní hře, v každém kole musíte napasovat dílky do vymezeného prostoru na hrací kartě. Kdo to stihne včas, může si vzít dva drahokamy - sbírat je však musíte tak, abyste na konci měli od jednoho druhu co nejvíce, tak můžete zvítězit. Oboustranné hrací karty umožňují dvě odlišné obtížnosti, skládáte buďto ze tří nebo ze čtyř dílků. (Albi)
Recenze z www.deskovehry.com


Ubongo: Karetní hra
Karetní verze populární logické hry Ubongo. Tentokráte je vaším cílem nikoliv skládání tetrisových kostiček do určitého tvaru, ale přikládání karet tak, aby spolu vždy sousedily stejným symbolem. Zní to jednoduše, ale je to těžší, než se zdá. Po každém kole jsou uděleny body za správně umístěné karty se symboly, kdo má bodů nejvíce na konci šestého kola, vítězí.(Albi)

Ubongo: Duel 
Další hra z rodiny Ubongo od Albi, tentokráte určená především náročnějším hráčům. Stejně jako v klasickém Ubongu se budete snažit dostat svoje hrací dílky připomínající tetrisové kostičky na hrací plochu různých tvarů tak, aby ji dokonale překrývaly a naopak nikde nepřečuhovaly. Tentokráte vás ale čekají členitější dílky, stejně tak jako skládačky až z pěti dílků. (Albi)

Ubongo: na cesty
Menší a jednodušší verze hry Ubongo pro 1 - 4 hráče. Opět zůstává stejný princip - rychle sestavit puzzle (ze 2 nebo 3 dílů) a sbírat stejně barevné kameny. (Albi)

Německé verze:
Jsou využívány komponenty bez textu a návody lze v češtině najít na internetu.

Ubongo: rozšíření pro 5 - 6 hráčů (Kosmos)

Ubongo Extreme
Po velkém úspěchu hry Ubongo je tady nová "vypečenější" verze hry. Dílky i obrazce jsou tentokrát složeny ze šestiúhelníků, což hře dává zcela novou dimenzi. Skládání je složitější a trvá často i déle než je vyměřený čas. Navíc způsob získávání drahokamů se také změnil. Drahokamy mají nyní rozdílnou hodnotu a nejrychlejší dva hráči dostanou safír resp. jantar. Navíc si všichni úspěšní řešitelé vylosují po jednom kameni ze sáčku. (Kosmos)

Ubongo 3-D
Oblíbená hra získala nový třetí rozměr. A to nejen pomyslně ale také doslova. Osvědčený princip zůstal nezměněn. Cílem je stále co nejrychleji vybrat potřebné dílky a složit je do požadovaného tvaru Jenže místo ze čtverečků jsou dílky vytvořeny z krychliček a dílky staví se nejen v rovině, ale také směrem nahoru. Postavit musíte přízemí a první patro, tj. do výšky dvou krychliček. Odměnou za každou úspěšnou stavbu budou dobře známé drahokamy. Na výběr opět máte dvě obtížnosti - skládat můžete ze tři nebo ze čtyř dílků.

Ubongo: Trigo
Ubongo Trigo nejen názvem, ale i dílky připomíná Blokus Trigon. Ano dílky jsou sestaveny z trojúhelníků. Hra přináší navíc ještě jednu odlišnost od Ubonga, na které jsme zvyklí. Na každé straně karty jsou dvě plochy, které máme pokrýt dílky. Na jedné straně máme k dispozici pouhé 4 dílky (na každou plošku dva), na druhé náročnější straně musíme správně umístit 6 dílků (tři na každou plošku). Tento nový zajímavý prvek nepochybně hru oživí a staví před hráče nové výzvy. (Kosmos)

Ubongo: Junior
Verze hry po děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat