středa 24. července 2013

Budovatelské hry - postavit, rozvinout a zvítězit!


Hlavním cílem budovatelské hry je, jak vychází z názvu, budovat a rozvíjet. Úkolem je buď vybudovat město, jako například v Citadele nebo něco pěstovat a rozvíjet svoje zemědělství, nejlepším příkladem je hra Agricola. Prostě se sem dají zařadit všechny hry, jejíž hlavní cíl je zlepšování a "výstavba".

Citadela
V karetní hře Citadela se snažíte postavit své město tak, abyste za něj dostali co nejvíce bodů. Lepší budovy ale stojí více peněz, a tak je nutno využívat služeb různých postav - mordýřem lze třeba na dané kolo odstranit jednu osobu, zlodějem někoho okrást a podobně. Každé kolo můžete tajně zvolit jinou a jedině správná kombinace a především odhad na to, co vzal který soupeř, vás může přivést k vítězství. V roce 2013 vydalo nakladatelství Mindok novou verzi.
Recenze z www.deskovehry.com

Agricola
Ve hře se dostáváte do role farmáře, který pěstuje obilí či chová krávy, musí se také ale postarat o to, aby se mu rozšiřovala rodina, která bude jeho rostoucí farmu obdělávat. Problémem je to, že každou akci můžete provést pouze jednou, takže je třeba poctivě plánovat. Vítězí ten, jehož farma na konci nejlépe prosperuje.
Nejdůležitějším úkolem vašeho kmene je obstarat dostatek jídla pro všechny své členy. A proto je potřeba vyrazit na lov, a nebo alespoň vypěstovat obilí na prvních zoraných polích. Civilizace se pomalu začíná rozvíjet, a aby se mohla rozvíjet dále, je třeba natěžit dostatek dřeva, jílu, kamene a také zlato ve zlatonosné řece. Pak můžete dále rozšiřovat vesnici, získávat kvalitnější nástroje a další civilizační výhody. K úspěchu vašeho kmene je třeba dobré plánování a také kousek štěstí.
Hry s pravěkou tématikou

Osadníci z Katanu
V roli jednoho z osidlovatelů ostrova Katan stavíte vesnice a města za suroviny, které se vám podaří sklidit.

Pilíře Země
Ve hře stavíte katedrálu, čímž se snažíte získávat vítězné body za každý váš příspěvek k jejímu budování. Hra obsahuje o něco vyšší prvek náhody díky originálnímu prvku - taháním figurek z pytlíku, čímž se určuje pořadí ve hře. Díky tomu ji mnozí po očku proklínají, ale stále se jedná o vynikající hru.
Eclipse
Eclipse je desková hra, ve které se hráči snaží svou rasu dovést k nadvládě nad vesmírem. Postavit se v ní můžete do čela lidí, tejně tak jako šesti cizáckých ras. Každá rasa je dosti odlišná díky speciáním schopnostem. Úkolem hráčů je objevovat nové galaxie, kolonizovat planety, objevovat nové technologie a samozřejmě také budovat vesmírné loďstvo a bojovat proti ostatním.

  (Zdroj: Planeta her)

Žádné komentáře:

Okomentovat